7.5.12

OP TIJD!


mijn klok in de kamer boven de deur: het vrouwtje schommeld al jaren niet meer van boven naar beneden op het tikken van de klok..het vrouwtje staat al een eeuwigheid buiten het huisje: onze klok is stuk! god zij dank! lekker laten zo! rechtsboven mijn lijfspreuk: fuck the clock!!


de tijd wordt vaak gepersonifieerd als oude man met baard en een zeis in zijn hand, vadertje tijd! nou, inderdaad, alleen de uitdrukking doen mijn krullen al ten hemel richten! ik voel me de laatste jaren flink opgejaagd door deze bejaard! laat de man lekker een boek gaan lezen en zich niet meer gaan bemoeien met anderen zeg! dank u!


tijd! op tijd, binnen de tijd...ik heb er volledig niets mee: tijd! nou ja, niets mee...ik moet wel! want tijd is leven, leven is tijd-elijk-! kijk, en dat is nu juist waar bij mij de laars wringt! waarom draait in ons landje en nog veel landen die weinig tot geen zonuren hebben...maar hier dus ook alles zo om de klok! iedere minuut is afgemeten -thans, als je met een volle agenda zit...en niet de hele dag 'de tijd' hebt. het lijkt een waanzinnige onzinnige uitdrukking overigens: 'ik heb niet de hele dag de tijd' >> wel dus! de klok tikt gewoon door hoor of je nu je tijd zit te verdoen met nietsdoen...of hard werkt.. : jij hebt de hele dag de tijd!! of liever: de tijd heeft jou! en dat is nou zo jammer! mensen geraken onmenselijk door tijdgebrek die er dus, zo hadden we geconcludeerd niet is, ofwel, doordat ze de tijd niet dusdanig hebben ingevuld, zodat deze fijn, prettig en bovenal leefbaar is! 
door ons ieder minuut te laten 'vastzetten' met 'ik moet dit/dat' raken we uit balans (met name als dit moeten iets is wat we minder graag doen; als dit moeten is in dienst van iemand anders, als dit moeten is omdat het volgende moeten zich al weer aandient...). en dat is wat er met mij al jaren aan de hand is: ik word moe! tijdmoe! 


het rennen van de ene activiteit naar de andere...het stramien van mijn agenda, die op de minuut nauwkeurig aangeeft waar ik deze gezette tijden dien te zijn want anders dan lopen er dingen in het honderd!? als ik stormachtig arriveer op de plaats van bestemming kijken mensen steevast ongedurig van hun horloge richting mij en weer terug. sorry mensen: ik ben allergisch voor op tijd! let it flow...ga toch weg tijd! ga toch weg dag met je maar 24 uren!
onze reuze keukenklok als tegenhanger van de lamme vrouwen in de kamer.  deze klok geeft altijd 10 min.  respijt, omdat ik hem standaard hierop instel! volgens vrienden is dit achterlijk. volgens mij is dit mijn redding!

laat het ook nog eens zo zijn dan het woord 'tijd' in het nederlands vanouds vrouwelijk was, maar volgens de hedendaagse woordenboeken is het mannelijk (tand des tijds). men vermoedt dat schrijvers vanwege Vadertje tijd (heb je die man weer!), het geslacht veranderden. dat kon ongestraft gebeuren doordat er in het nederlands nauwelijks nog verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke woorden! die is dan even lekker zeg! wordt 'ons' woord tussen neus en lippen door, sneaky even mannelijk gemaakt! omdat er nauwelijks verschil is tussen woorden! ja: woorden! zij de mannelijken, die zo gemakkelijk hun tijd kunnen plannen. slechts naar het werk toe en van het werk weer weggaan. zij die slechts hoeven te zaaien om vervolgens de oogst aan de vrouw te schenken! nee, dan zij de vrouwlijken die een tijdlang zwanger zijn, een tijd lang voeden, een tijd lang zorgen. zij die een tijd lang, rent, springt, opvangt, vliegt en weer land op de aarde als het kroost het huis uit is...en ineens dan tot de ontdekking komt dat de tijd toch wel heel snel is gegaan! verdomd waar was toch de tijd! u bent erdoor gevlogen mevrouw: om er verlamd aan beide vleugels uit te komen! proost op uw verdere tijdsbesteding!!


het is dan ook geen wonder te noemen dat deze breiklok is ontworpen door een vrouw (wilhelmsen). een vrouw die geen tijd heeft gehad, of nee, die geen tijd maakte om te breien! deze klok breidt ieder jaar een sjaal van twee meter. gewoon zomaar, door een geniale constructie: door de tijd gebreid! fenomenaal! 


en ok, iedereen kent de klok van maarten baas! als we het dan toch ook over ultiem belachelijk goeie klokken gaan hebben, dan verpicht ik mezelf ertoe ook deze te laten zien nogmaals, voor iedereen die de laatste tijd niet goed heeft opgelet...


nogmaals: als tijd dan toch niet meer gaat om 'm stipt na te komen, dan bedenken we toch gewoon klokken die het aantrekkelijk maken om naar de tijd te kijken! om ons alsnog te doen laatkomen...