14.2.13

VALENTIJN -who-the-f...-

merlijn


op dagen als deze: een-valentijns-dag, denk ik eigenlijk alleen maar aan de vercommercialisering van onze maatschappij. wat een herrie in de etalages: het hartenrood bonst heftig achter het glas! hebben we zojuist een hoop december-gedoe gehad: kerst, sint...moeten we weer 'iets'...en? had u ook de choco paaseieren alweer in de winkelmand liggen? ook die snelle haas trekt namelijk alweer wat sprintjes richting de winkelstraten. tjonge!

ik vind het wat: in 496 -!- riep paus gelasius 14 februari uit tot de dag van de heilige valentijn! ja, daar was ie weer: de paus. nu had/heb ik deze man en het hele gebeuren rondom dit fenomeen al niet erg hoog zitten...sterker nog: ik vind hem/het pervers. en nog eens iets: over die hele sint valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend!! nul, nada, zero! een bedenksel vanuit het geloof. en het ging weer eens over: bekeren, moord en magie de heilige zou een blinde hebben genezen voordat hij werd vermoord. tja. 
legenden te over! wat een prachtige verhalen schreef men, om toch maar een sint-valentijn te kunnen visualiseren en de man een leven/historie te kunnen geven want, wat zijn wij mensen zonder enig houvast/geloof in 'iets'. de mooiste vind ik die van de romeinen en hun ritueel. op 14 februari gooiden ze alle namen van de ongehuwde vrouwen in een grote kom...waarna alle ongehuwde mannen 1 voor 1 een graai in de volle kaartenbak mochten doen. ze huwden de vrouw die ze hadden getrokken! ha! zo kan het ook...en ze leefden nog lang en (on)gelukkig! die romeinen toch...

valentijnsdag: leuk voor verliefde pubers, dat dan weer wel!

het is fijn te weten dat er mensen van je houden. fijn ook, om te laten weten dat je van hen houdt. maar dan liever niet perse alleen op de 14e februari, omdat ene paus, uit een ver verleden, ooit iets heeft verzonnen en opgedrongen! uit wellicht geheel eigen belang?!! 

ik verdiep me even in -weer- wat nieuwe en oude uitspraken van merlijn, opdat die mij vandaag zoveel gelukkiger maken dan die verdomd-lelijke-uit-pauselijke-hersenspinsels-ontstane-nep-sint-valentijn!

dit las ik zojuist uit het opschrijfboekje 'merlijn':

merlijn -toen vijf jaar-: "waarom geeft god bedacht dat de bips aan de achterkant zit? want dat is toch niet handig? je ziet helemaal niet of je goed hebt schoongemaakt"! ja! das een goeie, waarom zit de mond waar die zit; waarom zit wat er zit juist op die plek? handig? niet altijd inderdaad!

merlijn: "kijk wat een schattig klein meisje mama...wel jammer dat ze uit een verkeerde moeder geboren is". merlijn vond klaarblijkelijk de moeder wat minder aardig/geslaagd

merlijn geeft mij een knuffel voordat hij naar school gaat en zegt: "je hebt een lekkere natuurlijke geur mama...die heb je zo in de loop der jaren ontwikkeld".
letterlijk citaat! ik stond perplex!

merlijn heeft een nieuw shirt aangetrokken.
ik: "wauw, wat staat jou dat shirt mooi zeg". 
merlijn: "mama, jouw gezicht staat jou ook mooi"!

ik hoor merlijn al een tijdje niet, hij zit in de kamer en ik ben bezig in de keuken. ik roep: "wat ben je allemaal aan het doen merlijn"?
merlijn: "van jou houden mama"!zo maar even weer. ik blijf verrassende uitspraken van merlijn noteren...en vind geregeld nog een oud rondslingerend briefje terug. valentijnsdag of niet: de dag is voor mij geslaagd!

amen.